NCERT Solutions Class 6 English honeysuckle Chapter 4 An Indian American Woman in Space

Photo of author
PP Team

Students can get through this article NCERT Solutions Class 6 English honeysuckle Chapter 4 An Indian American Woman in Space. Complete solution of honeysuckle class 6 lesson 4 is given in this article. class 6 English book honeysuckle question answer is completely free. Students can prepare for the examination in a better way with the help of question answers for class 6 English chapter 4. Let us then see below the ncert solutions for class 6 english honeysuckle chapter 4 An Indian American Woman in Space.

NCERT Solutions Class 6 English honeysuckle Chapter 4 An Indian American Woman in Space

The purpose of honeysuckle class 6 chapter 4 questions and answers is only to give good education. NCERT Solutions Class 6 English honeysuckle Chapter 4 An Indian American Woman in Space prepared with the help of National Council of Educational Research and Training. The question answers of class 6th English book NCERT are designed keeping in mind the CBSE syllabus. Check out the NCERT solutions for 6th class English book lessons from below.

Class : 6
Subject : English honeysuckle
Chapter : 4 An Indian American Woman in Space

Working with the text :-

Qus.A – Answer the following questions.

1.Where was Kalpana Chawla born? Why is she called an Indian-American?

Ans. Kalpana Chawla was born in  Karnal,    Haryana. She was called an Indian-American because she was a naturalised U.S. citizen, married to flight instructor Jean-Pierre Harrison.

2. When and why did she go to the U.S.? Who did she marry?

Ans. She went to the United States for a master’s degree. She was married to flight instructor Jean-Pierre Harrison.

3. How did she become an astronaut? What gave her the idea that she could be an Astronaut?

Ans. After qualifying as a pilot, Kalpana began to consider another challenge: applying to NASA’s space shuttle program. She was first hired as a research scientist at NASA. In 1994, she was selected by NASA for training as an astronaut. The idea that she could be an astronaut came from her desire to follow her dreams.

4. What abilities must an astronaut have, according to the journalist?

Ans. According to the journalist, it Takes  enormous ability to become an  astronaut. You need to know a lot about everything, from biology to astrophysics to aeronautical engineering. In this age of super-specialisation, you must have encyclopaedic knowledge to be an astronaut.

5. Describe Kalpana Chawla’s first mission in space.

Ans. Kalpana’s first space mission was in the space shuttle Columbia ,  was  15 days, 16 hours, and 34 minutes. During this time she went around the Earth 252 times, travelling 10.45 million kilometres. The crew included a Japanese and a Ukrainian astronaut. The crew performed experiments such as pollinating plants to observe food growth in space, and tests for making stronger metals and faster computer chips.

6. What does Kalpana Chawla say about pursuing a dream? Do you agree with her that success is possible?

Ans. About pursuing a dream, Kalpana said that the path from dreams to success does exist. One needs to have the vision to find it, and the courage to get onto it. Yes, success is possible.

Qus. B- Read the newspaper report to find the following facts about the Columbia’s ill-fated voyage.

l. Date and place of lift off: _____________________________________

2. Number of astronauts on board: _____________________________________

3. Number of days it stayed in space: _____________________________________

4. Number of experiments done by scientists:   ______________________________

5. Date of return journey: _____________________________________

6. Height at which it lost contact: _____________________________________

Ans. 1. Date and place of lift off: 16th January, 2003; Kennedy Space Center, Florida

2. Number of astronauts on board: Seven

3. Number of days it stayed in space: 16

4. Number of experiments done by scientists: 80

5. Date of return journey: 1st February, 2003

6. Height at which it lost contact: 200,000 feet

Working with language

Qus.A –  Match the following.

Unprecedented space tragedySomething that causes feelings of  respect and wonder.                                                                                                       
Certified flight instructorHaving knowledge of a wide variety of subjects.
Space missionNowadays, in these times
Super specialisationA Set of jobs to be done in space by a group.
Encyclopaedic knowledgeA person with the correct qualification to teach people to fly planes.
Awe-inspiringA sad accident of a kind that has never happened before in space.
In this ageGreat expertise in a limited field or a particular subject.

Ans.

Unprecedented space tragedyA sad accident of a kind that has never happened in space.
Certified flight instructorA person with the correct qualification to teach people to fly planes.
Space missionA set of jobs to be done in space by a group.
Super specialisationGreat expertise in a limited field or a particular subject.
Encyclopaedic knowledgeHaving knowledge of a wide variety of subjects.
Awe-inspiringSomething that causes feelings of respect and wonder.
In this ageNowadays, in these times.

Qus. B-  Use these phrases in sentences of your own, after finding out their meanings.

Broke apartLifted offCheered along
Streaked overBlast offOn board
Spread acrossWent onCarry on

Ans. 1. Broke apart – Divide violently into parts

The mobile phone broke apart when Steve stepped on it.

2.Streaked over – Flash brightly leaving a visible line

Fireworks streaked over the horizon when India won the cricket match.

3. Spread across – Distributed over a given area

VaodaFone has a large network which is spread across all states.

4. Lifted off – The action of an aircraft in becoming airborne

My flight lifted off at 2 A.M.

5. Blast off – Action of a rocket leaving its launch pad

It is not an easy task to blast off a rocket properly.

6. Went on – Continued

Though he faced many difficulties, the traveller went on to his goal.

7. Cheered along – Stood by to shout their support

The crowd cheered along as Dhoni hit a century.

8. On board – On a ship, plane or other vehicle

The passengers on board the ‘economy flights’ do not have a comfortable journey.

9. Carry on – To conduct

Rescue operations were carried out by the army in spite of heavy rains.

Qus. C –  We add ‘un-’ to make opposites.

For example, true — untrue.

Add ‘un’− to the words below to make their opposites. Then look up the meanings of the words you have formed in the dictionary.

 Identified ___________________           Educated ___________________

Controlled ___________________          Interesting ___________________

Attended ___________________            Qualified ___________________

Successful ___________________          Trained ___________________

Important ___________________          Answerable ___________________

Ans. Identified Unidentified          Educated  Uneducated

Controlled Uncontrolled                Interesting Uninteresting

Attended Unattended                   Qualified Unqualified

Successful Unsuccessful                Trained Untrained

Important Unimportant               Answerable Unanswerable

Get NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle All Chapters From Below

ChapterName
1Who Did Patrick’s Homework
2How the Dog Found Himself a New Master
3Taros Reward
4An Indian American Woman in Space
5A Different Kind of School
6Who I Am
7Fair Play
8A Game of Chance
9Desert Animals
10The Banyan Tree

How did you feel about getting the An Indian American Woman in Space question answer?, Do give us your valuable comment. The purpose of answering questions of class 6 english honeysuckle chapter 4 is only to give better knowledge. Apart from this, you can also check NCERT Solutions for Class 6 Other Subjects from here Also, NCERT book for class 6 English subject can also be obtained from here.

To the main page of this articleclick here

Leave a Comment