Join WhatsApp

Join Now

Join Telegram

Join Now

NCERT Solutions Class 6 English honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance

Photo of author
PP Team
updated on

Working with the text

A. Complete the following sentences from memory choosing a phrase from those given in brackets.

  1. ___________was held at the time of the Eid festival. (A big show, A big fair, A big competition)
  2. Tradesmen came to the village with all kinds of goods_____________.(to display, to buy, to sell)
  3. Uncle told me ________________________ while he was away.(not to buy anything, not to go anywhere, not to talk to anyone)
  4. The owner of the Lucky Shop wanted everybody present ___________________. (to play the game, to win a prize, to try their luck)
  5. The first time I took a chance I got _________________. (a bottle of ink, two pencils, a trifle)
  6. Uncle told me that the shopkeeper had made __________________.(a fool of me, a good profit, friends with many people)

Ans.

  1. A big fair was held at the time of the Eid festival.
  2. Tradesmen came to the village with all kinds of goods to sell.
  3. Uncle told me not to buy anything while he was away.
  4. The owner of the Lucky Shop wanted everyone present to try their luck.
  5. The first time I took a chance I got two pencils.
  6. Uncle told me that the shopkeeper had made a fool of me.

Qus. B – Answer the following questions.

1. Why do you think Rashid’s uncle asked him not to buy anything in his absence?

Ans.  Rashid’s uncle told him not to buy anything in his absence because he knew that the shopkeepers would make a fool of Rashid and cheat him.

2. Why was the shop called ‘Lucky Shop’?

Ans. The shop was called Lucky Shop because the shopkeeper wanted everybody to try their luck. There were discs on the table with numbers from one to ten facing down. All one had to do was to pay 50 paise, pick up any six discs, add up the numbers on the discs and find the total. The article marked with that number went to the person.

3. An old man won a clock and sold it back to the shopkeeper. How much money did he make?

Ans. The old man made 15 rupees by selling the clock back to the shopkeeper.

4. How many prizes did the boy win? What were they?

Ans. The boy won four prizes. They were a comb, a fountain pen, a wristwatch and a table lamp.

5. Why was Rashid upset?

Ans. Rashid was upset because he had hopes of winning a big prize and he continued trying his luck again and again. But every time he got a trifle.

6. In what way did the shopkeeper make a fool of Rashid?

Ans. The shopkeeper made a fool of Rashid by making him believe that it was luck that got the old man and the boy their prizes. As a result, Rashid tried his luck again and again in the hope of getting a big prize.

Working with language

Qus. A – The words given against the sentences below can be used both as nouns and verbs. Use them appropriately to fill in the blanks.

1. (i) The two teams have __________ three matches already. (play)

(ii) The last day’s ___________ was excellent.

2. (i) She has a lovely ______________. (face)

(ii) India___ a number of problems these days.

3. (i) He made his ________ in essay-writing. (mark)

(ii) Articles _____________‘sold’ are reserved.

4. (i) The police are __________ the area to catch the burglars. (comb)

(ii) An ordinary plastic ___ costs five rupees.

5. (i) He gave a ______ in answer to my question. (smile)

(ii) We also __________ to see him smile.

6. (i) He said he ________ to be invited to the party. (hope)

(ii) We gave up ______ of his joining the party.

7. (i) The boys put up a good athletic_____ (show)

(ii) The soldiers _______ great courage in saving people from floods.

8. (i) You deserve a ________ on the back for your good performance. (pat)

 (ii) The teacher ______ the child on the cheek to encourage her.

ANSWER:

1. (i) The two teams have played three matches already.

(ii) The last day’s play was excellent.

2. (i) She has a lovely face.

(ii) India faces a number of problems these days.

3. (i) He made his mark in essay writing.

(ii) Articles marked ‘sold’ are reserved.

4. (i) The police are combing the area to catch the burglars.

(ii) An ordinary plastic comb costs five rupees.

5. (i) He gave a smile in answer to my question.

(ii) We also smiled to see him smile.

6. (i) He said he hoped to be invited to the party.

(ii) We gave up hope of his joining the party.

7. (i) The boys put up a good athletic show.

(ii) The soldiers showed great courage in saving the people from the floods.

8. (i) You deserve a pat on the back for your good performance.

(ii) The teacher patted the child on the cheek to encourage her.

Qus. B – Notice the use of ‘there’ in the following sentences.

  • There was a big crowd at the fair.
  • There were many things I’d have liked to buy.

Now rewrite the following sentences using ‘there’ in the beginning. Look at the following examples.

  • I can do nothing to help you.
  • There is nothing I can do to help you.
  • A man at the door is asking to see you.
  • There is a man at the door asking to see you.
  1. This park has beautiful roses.
  2. Your story has no fun in it.
  3. We have no secrets between us.
  4. My village has two primary schools.
  5. This problem can be solved in two ways.

Ans.

  1. There are beautiful roses in the park.
  2. There is no fun in your story.
  3. There are no secrets between us.
  4. There are two primary schools in my village.
  5. There are two ways to solve this problem.

Qus. C – Fill in the blanks in the paragraph below with words from the box.

Huge    Big    Foolish     Interesting
Tiny        Unlucky       Last

There was a _________________ Eid fair in our village. We could buy anything from a __________________ toy to a ___________ camel. I went to the fair on its___________ day with Uncle and Bhaiya. We went to the Lucky Shop. It was very__________________. I tried my luck but did not win any prize. Later, Uncle told me that I was more ____________ than __________________.

Ans. There was a big Eid fair in our village. We could buy anything from a tiny toy to a huge camel. I went to the fair on its last day with Uncle and Bhaiya. We went to the lucky shop. It was very interesting. I tried my luck but did not win any prize. Later uncle told me that I was more foolish than unlucky.

Leave a Reply