NCERT Solutions Class 8 English it so happened Chapter 9 The Comet 1

Students can get through this article NCERT Solutions Class 8 English it so happened Chapter 9 The Comet 1. Complete solution of it so happened class 8 lesson 9 is given in this article. class 8 English book it so happened question answer is completely free. Students can prepare for the examination in a better way with the help of question answers for class 8 English chapter 9. Let us then see below the ncert solutions for class 8th english it so happened chapter 9 The Comet 1.

NCERT Solutions Class 8 English it so happened Chapter 9 The Comet 1

The purpose of ncert solution for class 8 english it so happened is only to give good education. NCERT Solutions Class 8 English it so happened Chapter 9 The Comet 1 prepared with the help of National Council of Educational Research and Training. The question answers of class 8th English book NCERT are designed keeping in mind the CBSE syllabus. Check out the NCERT solutions for 8th class English book lessons from below.

Class : 8
Subject : English (it so happened)
Chapter : 9 The Comet 1

Comprehension check:-

Qus 1. Why does Indrani Debi dislike Duttada’s “hobnobbing” with Dibya ?

Ans. Indrani Debi considers Dibya a designing woman who has ensnarled her husband. So she does not like Duttada’s hobnobbing with Dibya.     

Qus 2. She is complaining and smiling. Why is she smiling ?

Ans. She smiles at the forgetfulness of her husband to the practical problems of life. But he was very conscious about hobnobbing with Dibya.

Qus.3 (i) What was Duttada’s secret ambition ?

Ans. Duttada’s secret ambition was to discover a new comet.

(ii) What did he do to achieve it ?

Ans. After his retirement he bought an eight inch telescope. He installed it on the roof of his house. He regularly gazed at the sky on dark nights.

Qus 4. What is the difference between a planet and a comet, as given in the story?

Ans. Planets and Comets both orbit round the sun. Planets are fully disciplined in this orbit. But Comets are not regular in their orbit. Comets can be new. They come from the remote corners of the solar system.

Qus 5. Why was Duttada hopeful that he would discover a new comet soon?

Ans. Duttada was optimistic. He knew that the professional might miss such an insignificant thing as a comet. He was therefore hopeful that he would discover a new comet. 

Qus 6. Why does Duttada say—“I almost wish I had not discovered this comet.”?

Ans. The discover of this Comet brought in unwelcome publicity to Duttada. He did not like this publicity. So he says that he wished he had not discovered this Comet.

Qus 7. Why is his wife unhappy about the discovery?

Ans. Indrani Debi considers that Comets bring ill – luck to the discover. She wishes that a good man like her husband were not associated with the discovery. So she was unhappy about the discovery.

Comprehension Check:-

Qus 1. How did Sir John get hold of James’ original manuscript ?

Ans. James wrote a paper to Mr. Taylor the editor of ‘Nature’. Mr. Taylor was a friend of Sir John. He gave that original manuscript to Sir John.

Que 2. What is the important point the paper makes ?

Ans. The paper makes the important point that the Comet Dutta is going to collide with the Earth in less than a years time.

Qus 3. Why does Sir John say that James’ paper should not be published ?

Ans. Sir John thinks that if James paper is published it will create panic among the people all over the world. So he says that James paper should not be published.

Qus 4. What do the two men finally decide to do ?

Ans. The two men finally decides to hold an important secret conference of International experts.

Check below all chapters of NCERT Solutions for Class 8 English it so happened

Unit No.Chapter Name
1How The Camel Got His Hump
2Children at Work
3The Selfish Giant
4The Treasure Within
5Princess September
6The Fight
7The Open Window
8Jalebis
9The Comet I
10The Comet II
11Ancient Education System of India

Students must have been very happy to get ncert solutions for class 8 english it so happened Chapter 9 The Comet 1. It is our endeavor to give better knowledge to the students. Also you can get NCERT Solutions and NCERT Books in Hindi from NCERT page of parikshapoint.com.

To the main page of this articleclick here

Leave a Reply